Moneyball (2011)



Betyget blir: 7 av 10 (genomsnitt av de som sett filmen)


Robins betyg 8 av 10


Johans betyg 6 av 10


Skådespelare: Brad Pitt, Jonah Hill, Philip Seymour Hoffman, etc
Handling: År 2001 förlorar Billy Beane's baseballag "Oakland A's" mot "The Yankees" i slutspelet och tappar sedan tre av sina stjärnspelare till bättre betalande lag. Billy måste nu bygga upp ett helt nytt lag med en mycket begränsad budget. Han anlitar en ung ekonom som hjälper honom att utmana systemet och tränar fram ett lag som motsäger allt alla säger och sätter en milstolpe för sporten för all framtid.


Robin: Baseball är ingen sport som är särskilt vanlig här i Sverige, varken att utöva eller titta på. Få personer kan reglerna eller förstår sig på amerikanernas mycket invecklade draftsystem. Men det är inget bekymmer här då filmen inte har just baseball som centrum, utan storyn kan säkert tillämpas på vilken sport som helst i världen.


Brad Pitt har för mig alltid känts ”mainstream”. Han får en roll och filmen säljer, vare sig den är bra eller dålig. Med det vill jag inte säga han är en dålig skådis. Det är inte hans fel att han används som ett sexobjekt eller någon tuff/häftig person i andra filmer. Här så spelar han en helt vanlig människa med några tuffa år framför sig eftersom han har ett förflutet som inte gått som han tänkt sig. 


Genom att sedan göra något udda för att få laget på fötter så ser folk ned på honom, vilket gör arbetet ännu tuffare, men vad som är magiskt är att han inte ger upp. En gammal klassiker, men som verkligen fungerar då man får se hur hårt han jobbar och hur verklig karaktären faktiskt är. Detta gäller dock för de flesta skådespelarna i filmen, allihopa gör ett mycket bra jobb med att skapa en film baserad på verkliga händelser.


Filmen är för mig mycket givande då den tar upp och berättar hur det fungerar i sportens värld: Pengar. Har du inte pengar så har du oftast inte ett framgångsrikt lag. I och med att jag själv utövat diverse sporter känner jag igen mig. De flesta lag vi spelade mot var alltid ”toppade” med de bästa spelarna, vilket är synd då alla borde få en chans. Dessutom, om man bara övar och sätter fram ett mål, så kan vem som helst ta sig dit, vilket Moneyball träffar mitt i prick.


Det som var lite jobbigt med filmen för mig är det faktum att jag inte förstår mig på baseball. Hade jag begripit regler och fått en djupare förklaring om hur det fungerar med att bedöma, köpa och sälja spelare så hade jag varit helt såld. Säg att det hade varit en hockey- eller fotbollsfilm, då hade det kunnat bli ett högre betyg från min sida. Vad filmen dock gjorde var att höja mitt intresse för denna sport, och jag ska hädanefter börja kika mer på baseboll och försöka lära mig spelreglerna för att sedan möjligen kunna se filmen igen och kunna njuta av den mer!

2 kommentarer:

  1. Här ramlade man in i egenskap av basebollfantast (även om jag nog även skulle kalla mig filmfantast till och från).

    Riktigt fin recension. Som du skriver så behöver man inte alls vara insatt i baseboll för att uppskatta filmen och samtidigt hjälper det för att uppskatta många detaljer.

    Baseboll är generellt en komplicerad sport men som också ger ett så mycket större djup om man ger den chansen, så jag hoppas ditt intresse leder dig vidare :)

    SvaraRadera
  2. Några tips på helt ok basebollfilm för den intresserade: spelfilmerna Soul of the Game (historiskt korrekt) och Field of Dreams är nog de bästa, samt även nyare Sugar.

    Sen är den japanska dokumentären Kokoyakyu: High School Baseball en höjdare både för den som är intresserad av japansk kultur och idrott.

    Vill man slutligen ta det STORA klivet så är Ken Burns' Baseball det mest lärorika man se inom filmens baseboll. Innebär dock drygt 22 timmar dokumentär uppdelat på 11 avsnitt :)

    SvaraRadera